Paardenbalsem voor spierkrampen

15 februari 2024

Wat is het?

Beenkrampen zijn pijnlijke, langdurige samentrekkingen van de beenspieren. Meestal betreft het de kuitspieren, soms ook de voet- of dijspieren. De krampen komen vaak ‘s nachts voor en bij het ontwaken.

Volgende zaken kunnen de krampen veroorzaken

  • een tekort aan natrium (bestanddeel van zout);
  • een tekort aan zuurstof in de spieren (bijv. bij intensieve inspanning);
  • plotse bewegingen na een lange rustperiode;
  • uitdroging;
  • vochtafdrijvende medicatie;
  • cholesterolverlagers (statines);
  • vochtophoping in de benen (oedeem);
  • zwangerschap;
  • aandoeningen van de beenzenuwen.

Meestal wordt er echter geen uitlokkende factor gevonden

Bij wie komt het voor?

Spierkrampen in de benen komen voor bij personen van alle leeftijden, maar voornamelijk bij ouderen. Vrouwen zouden er vaker last van hebben, zeker tijdens de zwangerschap. 

Hoe kan je het herkennen?

Beenkrampen treden plots op. De spier trekt pijnlijk samen en voelt hard aan. Tijdens de kramp kan je ze tijdelijk niet meer gebruiken. Beenkrampen gaan meestal vanzelf weer over

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

De arts zal je benen onderzoeken en kijken naar de huid, doorbloeding, gevoeligheid, aanwezigheid van vocht of spataders en de toestand van de spieren. Hij zal bloed afnemen om o.a. de zouten, glucose (bloedsuiker) en de werking van de schildklier te bepalen. 

Wat kun je zelf doen?

Je kan de verkrampte spier weer doen ontspannen door ze te stretchen. Dit doe je door je gewicht op het betreffende been te plaatsen en de knie te buigen, zodat je kuit uitgerekt wordt. Als je in bed ligt, kan je je tenen naar je toe trekken. Smeer uw gevoelige spieren in met onze N°1 Paardenbalsem voor het slapen gaan.

Je kan spierkrampen in de benen voorkomen door voldoende te drinken. Bij zware inspanningen en zeer warm weer voeg je best ook zout en suiker toe aan het water. Bij de apotheek kun je zakjes ORS (oral rehydration solution) kopen, die beide elementen bevatten. Gebruik 1 zakje per halve liter water. Je kan ook gewoon isotone drankjes kopen.

Als je zeer vaak pijnlijke krampen hebt, of als je nachtrust erdoor verstoord wordt, raadpleeg je best je arts

Wat kan je arts doen?

Als je arts een onderliggende oorzaak voor de krampen vindt, zal hij deze behandelen. 

Medicijnen tegen spierkrampen hebben vaak bijwerkingen en helpen weinig.

Het effect van magnesiumsupplementen werd al vaak onderzocht, maar de resultaten zijn tegenstrijdig. Er is tot op heden geen bewijs dat het echt helpt. Bespreek dit best met je arts

Andere Artikels

Winkelwagen
Sign in

Nog geen account?

Wij maken gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren op onze website. Door te surfen op deze site ga je akkoord met het gebruik van cookies.